Smått och stort om spel

2165612-man-with-winning-lottery-ticket-excited-and-smilingVisst finns det spännande sätt att vinna höga vinster på, men finns det verkligen något bättre spänningsspel än de långa sekunderna det tar när man skrapar sina skraplotter? Vi tycker i alla fall inte det, och vi tror att det finns fler där ute som känner som oss. Men får verkligen Alla skrapa lotter?

Under 2005 hade tidningen Corren ett reportage om just hur barns veckopengar gick till lotter i den lokala tobaksaffären och hur dessa butiksägare kände sig tvingade att sälja till barn så unga som 5 år eftersom att det då inte fanns någon reglering. Idag är det dock skillnad, eftersom att det numera finns regler kring just åldersgräns även för skraplotter. Till exempel så införde Svenska spel 18-årsgräns för alla skraplotter under år 2010 berättar Lotteriinspektionen i ett pressmeddelande. Men innebar detta verkligen att ingen under 18 år får vara med vid ett köp av en skraplott?

Nekad att handla

I en artikel i GP berättas om småbarnföräldern Gabriel år 2013 nekades att handla just en skraplott, bara av den enkla anledningen att han hade sin 7 årige son med sig. Detta trots att han förklarade för kassörskan att det var han själv och inte sin son som skulle ha lotten, men kassörskan hade hört hur sonen bett fadern om att köpa lotten och vägrade därför att lämna ut den, ett beslut hennes chef ger medhåll i. En liknande händelse hände häromdagen då tidningen expressen berättar om hur en mormor nekades att köpa samma typ av lott av den enkla anledningen att det var hennes 6 årige autistiske barnbarn som skulle peka ut vilken lott hon skulle välja. Dock till butikernas försvar i denna fråga är just lagligheten i det hela, eftersom butikerna har fullt stöd där. Men ska man verkligen neka någon bara för att ett markant underårigt barn följer med vid köpetillfället? Sanningen är ju att regleringen infördes för att förhindra spelmissbruk hos ungdomar och yngre tonåringar, inte barn som knappt gått ut lekskolan. Så visst kan butiksägaren ha lagen i ryggen då denne nekar ett köp, men det hela handlar ju om att göra en moralisk bedömning snarare än att dra alla över en kam. Kanske dags för ytterligare en uppdatering i reglerna?

Stäng meny