Smått och stort om spel

I dag skriver vi om hur det är en viss skärmytsling mellan TV4 och Lotteriinspektionen om hur lagen ska tolkas. Ska TV4 få sända reklam från spelbolag som är baserade utomlands egentligen? Vi skriver även om hur man med lätthet kan se alla aktuella nyheter som rör spelbranschen via Lotteriinspektionens mediesida.

big-blind-chipI Dagens Media kan vi läsa om hur TV4 nu tar strid för att spelreklam ska få synas på Fotbollskanalen, de vill nu att förvaltningsrätten ska upphäva förbudet. Det var i januari i år som Lotteriinspektionen beslutade att förelägga TV4 vid vite om 45 000 kronor på dag om inte deras Fotbollskanalen upphörde att sända reklam för ett maltesiskt spelbolag. TV4 tycker vidare att beslutet strider mot både ytterandefrihetsgrundlagen men även EUF-föredragets regler om etableringsfrihet och fri rörlighet.

Omtvistat om Lotterilagen och Yttrandefrihetsgrundlagen

Nej, oavsett om spelbolaget hade casino bonus och andra bra erbjudanden är det så att främjandeförbudet i Lotterilagen innebär att det är förbjudet att främja deltagande i spel som är utländska. Men detta vite från Lotteriinspektionen gör också så att medieföretagen som bland andra TV€ begränsas i sina möjligheter att ta in annonser för en hel del spelbolag, och då främst för de som är utländska och baserade på exempelvis Malta.

Dessa annonser från spelbolag kan dock generera flera miljarder per år, bara under 2015 beräknades medieköpen från spelbolagen landa på hela 3,2 miljarder kronor i brutto. En hel del alltså. En kan förstå att TV4 inte vill bli av med de pengarna i första taget, och väljer att ta strid för det.

Fler nyheter som har med lotterier och spel att göra kan man med fördel läsa om på myndigheten Lotteriinspektionens hemsida. Här finns en sida som enbart är tillägnad spelmarknaden i media och det är lätt att navigera sig fram för att få all den information som man kan behöva.

Stäng meny